Luca, Embrace waste
Heeft u zich ooit afgevraagd wat er met uw afval gebeurd? Ziet u nog steeds waarde in materialen die niet meer gerecyceld kunnen worden? TU/ecomotive bouwt momenteel een auto waarbij afvalmaterialen de basis vormen. In deze unieke auto, genaamd Luca, wordt gebruik gemaakt van innovatieve materialen. Op deze manier willen we de circulaire economie stimuleren op een manier waarbij Luca er niet alleen geweldig uit ziet, maar zelfs weglegaal is!
Wij geloven in grondbrekende innovatie en met uw hulp kunnen wij dat ook realiseren in het interieur van Luca. Hierin willen wij namelijk een selectie van de meest duurzame materialen verwerken. Voorbeelden hiervan zijn een plastic additief gemaakt uit huishoudelijk afval, plastic wat uit de oceaan komt, vlas en zelfs kokosvezels. Met uw hulp kunnen wij onze visie levend maken en bewijzen dat deze materialen meer zijn dan afval. Wilt u meer weten over afval en hoe wij dat willen tegen gaan? Klik dan op de meer info sectie.
TU/ecomotive is het studententeam dat problemen van vandaag oplost met de auto’s van morgen. Elk team maakt een concept auto dat als doel heeft bewustwording te creëren voor duurzame innovatie, voor zowel de auto-industrie als het algemene publiek. Dit jaar wordt de auto gemaakt rondom het afvalprobleem in de wereld.
Momenteel is er namelijk een wereldpopulatie van 7,75 miljard mensen en deze populatie stijgt exponentieel. Naast het feit dat er steeds meer mensen op aarde leven, groeit ook de levensverwachting en de wereldeconomie. Hierdoor groeit de vraag om fossiele grondstoffen enorm en zelfs tot een punt waar de aarde hier niet meer in kan voorzien. Dit is te zien met Earth Overshoot Day. Op deze dag hebben we evenveel grondstoffen gebruikt als de aarde in één jaar kan produceren. In 1980 was deze dag nog in december, maar afgelopen jaar (2019) was dit op 29 juli; bijna halverwege het jaar.
Daar nog eens bovenop worden de grondstoffen die we gebruiken slechts voor een korte tijd gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de mensheid 2 100 000 000 ton afval per jaar maakt. Hiervan wordt minder dan 20% gerecycled of gecomposteerd. Een klein deel daarvan komt in onze oceanen en rivieren terecht. Dit kleine deel is echter al zoveel dat de verwachtingen in 2050 zijn dat er qua gewicht meer plastic dan vis in de oceanen is. Het andere, overgrote deel van het afval (70%) komt terecht op vuilnisbelten. Dit zul je waarschijnlijk niet snel in Nederland vinden en lijkt ver weg, maar ook hier zullen we de gevolgen merken. Deze vuilnisbelten zijn namelijk verantwoordelijk voor een vijfde van alle methaan emissies ter wereld.
Bij TU/ecomotive geloven we echter dat afval nog steeds een waardevol materiaal is wat gebruikt kan worden in vele complexe toepassingen. Daarom worden alle structurele delen van onze zesde auto, Luca, gemaakt van afvalmaterialen. Sinds februari 2019 zijn 22 studenten bezig met het ontwerpen en bouwen van deze auto. Wilt u meer weten? Kijk dan op onze website www.tuecomotive.nl en volg ons op onze verschillende social media kanalen!